Pokémon Blue

Publicerad 2013-11-19 22:57:00 i Retro, Spelsamling,

Något jag de senaste veckorna ångrat att jag inte gjorde när Pokémon Y släpptes, var att jag inte skrev ett retro-inlägg om de två/tre första Pokémon-spelen. Det är något jag i och med detta inägg tänkte råda bot på. Bättre sent än aldrig menar jag :)
Visste ni att namnet Pokémon är en förkortning på orden pocket monsters ? Ordet monsters (mon) står för alla de olika monster man kan fånga, samla och strida med i spelet. Monstrena förvaras sedan i små bollar (Pokébollar) som ryms i fickan, därav ordet pocket (Poké). 
Pokémon-spelen hade sin debut i Japan år 1996, och då i form av tre olika utgåvor, Pokémon Red, Green och Blue. Pokémon Red och Green var de två första spelen som kom ut på marknaden, medan den blåa versionen trillade in i butikerna ett par månader senare, i form av en special-version.
 
De tre spelen blev på kort tid väldigt populära i Japan, mycket tackvare de olika versionernas monster och Nintendos uppmaning om att samla alla. De olika versionerna innehöll nämligen olika sorters Pokémon vilket bidrog till att man inte kunde skaffa sig alla Pokémon via ett enda spel. Istället var man tvungen att byta sig till monster som fattades i sin specifika version av spelet genom att koppla ihop sin egen version med någon annans, via en kabel, för att sedan utföra ett byte av önskat monster. Att samla alla blev på så vis både något socialt och utmanande som tillslut inte bara handlade om att samla alla. 
 
Hela idén och spelen i sig blev en enorm succé och Pokémon-spelen kom inom ett par år att landa även i USA (1998), men också i europa tre år senare (1999). Det var dock bara två av spelen som till en början dök upp i butikerna (röd och blå), för att så småningom gästas av en ny version (gul). Trots det såldes det i USA och Japan omkring 20 miljoner exemplar av de två/tre spelen fram till år 1999 och har fram tills idag nu hunnit säljas i ca 45 miljoner exemplar världen över (Röd, blå, grön och gul inräknat).
 
De tre första versionerna fick, förutom ett exceptionellt mottagande av konsumenterna, ett ritktigt bra genomsnittligt betyg på omkring 89%. Allt som allt blev de tre första versionerna av Pokémon inte bara en världsomfattande succé, utan även en världsomfattande multi-miljards-franchise som än idag firar sina framgångar.
 
 
"WHAT? Unbelievable! I picked the wrong Pokémon!"
 
Rival - Pokémon Red, Blue, Yellow
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela