Topp 5 Wii spel

Publicerad 2013-07-31 13:50:00 i Topplistor,

Topplistor tycker jag, som ni kanske vet, är roliga. Och just för att jag för ett par dagar sedan fick en fråga om vilka mina topp fem favoritspel till Wii är, kommer jag här lista mina Topp fem personliga favoriter till Nintendo Wii. Med tanke på att alla spel nedan tillhör en Nintendo konsol kan det kanske i viss mån vara rätt enkelt att förutse vilka titlar som nalkas. Många av spelen har dessutom säkert nämnts i andra topplistor till wii, men detta är alltså så jag själv rangordnar det hela : )
 
 
5. 
Super Mario Galaxy
 
Det går inte att göra en topplista till en Nintendo konsol utan att inkludera Mario. Mario Galaxy var det första "riktiga" Mario-spelet sedan Mario 64 och är fortfarande en av de mest revolutionerande platformsspelen denna generationen. För mig personligen var detta ett av de få spelen som nyttjade kontrollen på alldeles rätt vis, varken för mycket eller för lite motion controlling och som utöver det hade allt en ny del i Mario-serien bör ha.
 
4.
 
The Legend of Zelda: Skyward Sword
 
Från ett spel som använder alldeles lagom mycket motion controlling till ett spel som mer eller mindre andas motion controlling. Skyward Sword är utan tvekan det enda spelet på Wii som går fullt ut på den rörelsekänsliga Wii-moten och gör det 100% rätt. Twilight Princess i all ära, men Skyward Sword är nog i slutändan det vassare liret av dem båda.
 
3.
Metroid Prime 3: Corruption
 
Som ni kanske förstått har jag en viss förkärlek till Metroid, men det är inte enbart därför Metroid Prime 3: Corruption ligger som tredje plats på listan. För precis som alla andra spel här på topplistan gör Metroid Prime 3 saker och ting väldigt rätt när det kommer till kontroll. Hela idén med Wii är nämligen kontrollen, som är tänkt ska ge spelaren möjlighet att uppleva spel på ett helt nytt vis. Metroid Prime 3 ger spelaren i alla anseenden ett helt nytt sätt att bekanta sig med prisjägaren Samus Aran och gör det med stil.
 
2.
Resident evil 4: Wii edition
 
Ett av mina absoluta favoritspel från Gamecube, Ps2 och Xbox-eran är Resident Evil 4 och till Wii gjordes en alldeles utmärkt remake. Den må ha haft samma grafikprestanda som sin föregångare och samma story att följa, men även en del nya belöningar och ett helt nytt kontrollschema. Allt skräddarsytt till Wii och förfinat ur ett spelmekaniskt perspektiv. Med alla förbättringar som gjordes specifikt till Wii:et i kombination med det redan superba spel som Resident Evil 4 är, blev det i mina ögon så pass bra att det var värt att spela igenom ytterligare fem till sex gånger ; )
 
1.
Super Smash Bors Brawl
 
Det känns som att detta var lite väntat, samtidigt som det också borde vara rätt oväntat. Min predikan om hur bra jag faktiskt tycker Super Smash Bros är och hur mycket jag ser fram emot kommande delen i serien borde kanske avslöja vilket spel jag tycker bäst om till Wii (och över huvud taget). Men om man ser till andra spel i topplistan så har kontrollen spelat stor roll och Super Smash Bros Brawl har ingen Wii-anpassad kontroll. 
 
I mitt huvud är det helt enkelt så att Smash Bros i alla anseenden är en vinnare. Spelet har en av de mest beroendeframkallande spelmekanikerna i spelhistorien och sitter ju trots allt på mer än 20 år av Nintendo historia och därmed mer än tillräckligt av både story, huvudkaraktärer och briljant musik. Dessutom var spelet kontrollmässigt redan perfektionerat i och med Super Smash Bros Melee till Gamecube, samma kontroll implementerades alltså även i Brawl.
 
 
När jag ändå sammanställde denna topplista passade jag även på att göra en ny kategori som heter just "Topplistor", där ni i framtiden kan se fram emot fler av mina personliga topp fem och topp tio listor : )
 
 
"Suuuupeeeerrrr Smaaash Broootheeeers!"
 
Announcer - Super Smash Brothers
 
 

Trevligt med post : )

Publicerad 2013-07-30 20:47:00 i Retro, Spelsamling,

För bara ett par dagar sedan köpte jag denna pärlan - med några tillhörande spel - på auktion och idag landade den i brevlådan. Första Gameboyet har varit i min ägo sedan ett tag tillbaka, men kartongen har jag fått vara utan. Nu är det bara instruktionsbok som saknas, förhoppningsvis får jag tag på en lagom tills jag ska fortsätta med inläggen på Nintendos portabla konsol-serie : )
 
 
"Now you´re playing with power, portable power!"
 
Narrator - Gameboy commercial
 
 

Mer om GTA V multiplayer i augusti?

Publicerad 2013-07-29 20:46:00 i Nyheter,

Ja enligt IGN har Rockstar så sent som idag skickat ett mail med lite nya bilder, samt en "tease" om uppvisning av det kommande storspelets multiplayer. 
Rockstar ska ha skrivit att vi nu under augusti månad kommer att få se vad GTA V har att erbjuda när det kommer till multiplayer. Både bilder och övrig info kring mailet hittar ni här.
 
Detta är det första GTA-spelet som jag verkligen inte vill missa. Det ser riktigt lovande ut på precis alla fronter och verkar ha allt ett GTA-spel bör ha. Intressanta karaktärer, intressant story, större värld, samt ÄNNU MER att göra och att uppleva.
 
 
"I hear the real America is all strip malls and clinical obesity."
 
Niko Bellic - GTA IV
 

Ännu en trevlig dag på loppmarknaden

Publicerad 2013-07-28 22:11:00 i Retro, Spelsamling,

Det blev ett par timmar på loppisen denna helgen också och till min stora förvåning hittade jag faktiskt något värt att köpa även denna gången. Ibland har man helt enkelt bara turen med sig : )
En del intressanta prylar, men framförallt till väldigt trevliga priser. Mest intressant är ju förstås Nintendo 64:an.
 
 
"A Winner is you !"
 
Endtext - Pro Wrestling
 
 

En blandning av action och adventure-genren, MetroidVania/CastleRoid helt enkelt.

Publicerad 2013-07-27 13:46:00 i Allmänt,

Dessa två genrer är roliga nog var och en för sig, men kombinerar man dem får man ett oändligt mycket bättre slutresultat. Namnen MetroidVania/CastleRoid syftar helt enkelt på just denna mix av genrer och som därmed bildar en helt ny sorts genre - action-adventure-games eller alltså MetroidVania/CaastleRoid-games.
 
Namnen är, som de flesta kanske ser, en blandning av två utmärkta exempel inom just action-adventure-genren som redan på 80-talet gjorde stor succé, nämligen Castlevania och Metroid. Då Metroid blev uppkomsten för denna kombination av genrer på Nintendos åttabitars-konsol, fullföljde Castlevania idén och mer eller mindre perfektionerade den. 
 
 
Såhär 25 år senare har vi som konsumenter fått mer än ett tillfälle på oss att uppleva den magi som Castlevania och Metroid förmedlade i mitten av 80-talet, samtidigt som en mängd nya titlar inom samma genre hunnit blomma upp.
 
 
Personligen är jag helt frälst i denna typen av spel, men har under åren lärt mig att det finns en hel del av dem och att man efter bästa förmåga borde sortera dem. Dels för att man helst vill uppleva de absolut bästa spelen i det numera enorma utbudet, men också för att tiden inte räcker till att spela igenom alla. Just därför vill jag i och med detta inlägg tipsa alla er MetroidVaniaCastelRoid-fantaster om ett perfekt sätt att få lite överblick på vilka spel som potentiellt sätt skulle kunna vara de bästa inom genren.
 
 
 
Konstigt nog har jag själv missat ca hälften av alla de spel som är med på denna topplistan. Men jag antar att man får se det som positivt, då det nu finns en hel del "nytt" att testa : )
 
 
 "Your words are as empty as your soul! Mankind ill needs a savior such as you!"
 
 Richter Bellmont - Castlevania Symphony of The Night
 

Pikmin 3 :D

Publicerad 2013-07-26 17:22:00 i Allmänt,

Yes ! Dagen då Pikmin 3 släpps är äntligen kommen. Har verkligen sett fram emot detta spelet ett riktigt bra tag, senaste titeln i serien släpptes ju bara ett par år efter första spelet, någon gång i mitten av gamecube-eran. Vi har visserligen för bara något år sedan fått se remakes av de båda föregående titlarna till Wii, med ett kontrollschema anpassat för Wii-moten, men det räknas knappt.
Det enda som kanske är lite fel med denna annars så positiva nyhet är att jag denna gången fick bli utan recensionsexemplar. Jag hade verkligen kunnat tänka mig att recensera Pikmin 3, men å andra sidan kan jag nu åtnjuta spelet i mitt eget tempo, utan någon press. Dessutom blir varken ni eller Gameelite utan recension för det, Chefsredaktören Mats har nämligen redan färdat spelet och därmed redan lagt upp en recension för er att läsa ; )        ----> Gameelite.se
 
Nu får ni däremot ursäkta mig, men jag ska med minsta möjliga ansträngning sträcka mig efter närmaste WiiU-Gamepad för att sedan luta mig tillbaka och tillbringa resten av kvällen framför mitt alldeles egna, purfärska exemplar av Pikmin 3!
 
"A strange thing has appeared before me. I had barely begun my search when it reared up as if it were waiting for me. It then dropped a single seed. What is it? Is it alive? Is it a machine? It resembles a vegetable on my home planet that we call an onion. I shall call this an Onion too."
 
Captain Olimar - Pikmin 1
 
 

En översikt på min något blygsamma spelsamling

Publicerad 2013-07-25 13:40:00 i Retro, Spelsamling, Youtube-tips,

Igår eftermiddag fick jag en förfrågan av en läsare om att ta lite bilder på hela min spelsamling. Jag blev förstås glad över att någon engagerade sig, så jag påbörjade strax därefter fotograferandet av det hela. Men halvvägs igenom insåg jag problemet med att fotografera precis allt - det skulle bli måånga bilder - så tanken på att göra en kort filmsnutt lät väldigt lockande. Inspirerad och med en gnutta entusiasm organiserade jag allt på bästa möjliga vis och kompletterade fotograferandet med en film, för bättre översikt :)
 
Här kommer alltså både bild och film på det jag slängde ihop under gårdagen. Det är filmat och fotograferat med min Iphone (i brist på bättre grejer) så ni får ha överseende med den bristfälliga kvalitén. Jag kan även tillägga att detta är ca 90 procent av den totala mängden spel jag äger, då jag korkat nog glömde några prylar och dessutom har en del stående fastkopplat i tv-aparater.
 
Samlingen växer förstås ständigt och jag kan defenitivt tänka mig göra en uppdatering någon gång i framtiden, när den växt till sig ordentligt. Jag kommer däremot fortsätta lägga upp spel styckvis i retro och spelsamlingsavdelningen som jag gjort tidigare. När jag väl är färdig med en serie så kommer jag givetvis lägga upp bilder på hela serien samlad.
 
Utöver det så kommer jag självklart fortsätta skriva mina recensioner, lägga upp bilder (kanske filmer) på det jag nyligen köpt, snacka nyheter, teknik och vetenskap ( :D ) och så vidare. Det kanske till och med dyker upp ännu fler avdelningar här på bloggen så småningom :)
 
 
"Here we are. Earth. Full of things as usual."
 
King of All Cosmos - Katamari Damacy
 

Ännu mer spel :)

Publicerad 2013-07-24 13:05:00 i Retro, Spelsamling,

Igår kom det ett litet fint paket till mig på posten, riktigt fina grejer och till riktigt bra pris. Men trots det låga priset på just denna leverans så har jag nog i bara juli månad spräckt retro-spel-budgeten tre gånger om :S Nåja jag får väl visa vad jag köpt denna gången...
Titta vad som gömmer sig häääär :P
Komplett och i riktigt bra skick dessutom.
 
Det ska ju vara jag till att slösa så jäkla mycket pengar under sommaren, solen gör en på så gott humör och det känns som att man inte har ett enda bekymmer i hela världen... ända tills plånboken är tom. Men jag får tillägga att jag såklart är riktigt nöjd, jättefina saker och till riktigt bra pris. :D
 
 
"M-M-M-M-MONSTER KILL"
 
Narrator - Unreal Tournament
 
 

Super Metroid

Publicerad 2013-07-23 16:42:00 i Retro, Spelsamling,

Nu har jag äntligen kommit till det spelet i Metroid-samlingen som utan minsta motstånd kniper första platsen, Super Metroid, så klart. Detta spelet är för mig helt ovärderligt, det är inte bara det första spelet som jag själv köpt för egna pengar utan även det första spelet som jag någonsin spelat igenom helt själv. Bara de två faktorerna i sig får spelet att bli lite speciellt. Lägger man dessutom sedan till den enorma kvalitén som fullkomligt strålar ur denna skapelse så förstår man varför jag som liten inte kunde slita mig och varför det än idag betyder så mycket för mig.
Jag borde kanske skämmas över att jag inte äger någon kartong - vilket jag i viss mån gör - men faktum är att jag inte tänker komplettera detta exemplar med någon kartong. När jag väl köper en kartong så köper jag även ett nytt spel som kan få ligga i kartongen. Detta exemplar är perfekt som det är : )
 
Super Metroid är jag såklart inte ensam om att avguda, faktum är att spelet under releasen blev hyllat världen över och fick ett genomsnittligt betyg på omkring 95%. Spelet är än idag väldigt högt rankat och anses fortfarande vara en av de bästa spelen genom tiderna.
 
Detta är alltså den tredje Metroid-titeln i ordningen och story-enligt hamnar den kronologiskt sett precis efter Metroid 2. Men som jag bara snuddade vid i mitt Metroid 2-inlägg så är alltså inte Metroid 2 en direkt uppföljare till Metroid 1 - vilka titlar som är direkta uppföljare återkommer jag till vid ett senare tillfälle - och som jag nämnde sist är Metroid 2 den sjätte delen i berättelsen. Vilket gör Super Metroid till den sjunde delen.
 
Något som jag tidigare heller inte gått speciellt djupt in på är den huvudsakliga handlingen i spelet, som nu kanske är dags att lite ytligt förklara. Kort sagt är huvudkaraktären Samus Aran en prisjägare, (Bounty Hunter låter mycket bättre :) som i första spelet åtar sig uppgiften att hjälpa "The Galactic Federation" att återfå ett exemplar av en parasit-liknande varelse som kallas för just Metroids.
 
Metroid-exemplaret utgjorde en stor fara i fel händer på grund av Metroidens olika parasitiska egenskaper och rymdpiraterna som lade vantarna på exemplaret planerade förstås något fuffens för att i sin tur få makt över stora delar av universum. Så när Samus väl återtog Metroid-exemplaret i första spelet ombads hon i andra spelet (vilket är sjätte delen i storyn) att förinta allt Metroid-likt liv.
 
I och med det totala förintandet av alla Metroids i andra spelet klargjorde skaparna för spelaren att Metroids utgjorde en enorm fara för hela universum och att det var bäst att förinta allt som hade med dem att göra. Trots detta behöll Samus det sista Metroid-exemplaret hon stötte på i slutet av andra spelet för att sedan donera i forskningens namn till "The Galactic Federation". Detta exemplar blev såklart även det bortrövat i början av Super Metroid, ännu en gång av rymdpiraterna. Samus blev återigen tvungen att hjälpa till och där fick man som spelare fortsätta berättelsen i Super Metroid. 
 
Ytterligare intressant fakta är att de tidigare spelen i serien framförallt kretsade kring utforskning av en öppen värld (detsamma gäller resterande spel i serien) där man endast begränsades av huvudkaraktärens förmåga, som man succesivt utökade genom diverse uppgraderingar som gick att hitta i den öppna världen. En annan viktig aspekt i spelen var känslan av ensamhet och hopplöshet, Samus (dvs. du som spelare) var helt enkelt tvungen att klara sig själv.
 
Detta var något som ledande utvecklare Gunpei Yokoi (skapare av tidigare spelen i serien) och hans team var noga med att på alla vis framhäva i Super Metroid. Vilket de lyckades väldigt väl med. Spelet släpptes 1994, hela sju/åtta år efter Metroid 1 och gjorde därmed en hejdundrans comeback på den stationära konsol-marknaden.
 
 
"See you next mission"
 
End text - Super Metroid
 

Artificiell intelligens

Publicerad 2013-07-22 21:31:00 i

För ett par dagar sedan lade jag upp ett klipp på bilen Tesla Model S i kategorin "Teknik och vetenskap", som är en ny kategori här på bloggen. Som jag skrev då så finns det mycket kring det vetenskapliga och kring tekniken som är direkt bundet till Tv-spel och som vi spelintresserade människor ur fler än ett perspektiv borde intressera oss för. 
 
Idag stötte jag på ännu ett intressant klipp som har lite mer med just vetenskap, spel och teknik att göra, mer än vad Tesla Model S har i alla fall, även om Model S också har en viss inverkan på spelindutrin - genom exempelvis hårdvara.
 
 
Det intressanta med den artificiella intelligensen är att den enkelt kan implementeras på så många vis i våra liv. Allt ifrån röststyrningen i mobilen till att kunna köra vår bil till jobbet med oss själva som passagerare. Eller också ge oss yttermera utmaning i våra spelupplevelser.
 
Förbättrad intelligens på fienderna i våra tv-spel och förbättrad röststryrning har vi redan sett mycket av på senare tid. Exempel som Siri är sådant som direkt ploppar upp i mitt huvud och som får mig att fundera på vart vi kommer befinna oss om 20 år. Vi kanske inte kommer ha några vettiga "Androider" om 20 år, men det hade sannerligen varit en upplevelse att i alla fall kunna föra ett normalt samtal med Siri om 20 år ; )
 
 
"Keep your head down! There's two of us in here now, remember?"
 
Cortana - Halo 
 

Mindre loppisfynd !

Publicerad 2013-07-20 14:33:00 i Spelsamling,

Det blev efter många om och men en runda till loppisen här i parken idag. Jag hade inga direkta förväntningar, men lyckades ändå hitta några spel som var värda ett köp. Närmare bestämt Ratchet & Clank, Project Gotham Racing, Pac Man, Gran Turismo och Burnout. Inga superspel på något vis, men fick trotsallt alla fem spel för under hundra kronor :)
 
Rent procentuellt tror jag nog att det bara på 40% av alla loppisar finns något värt att köpa, medan det typ 5% av gångerna finns något riktigt intressant och som förhoppningsvis ligger på ett vettigt pris. Nu bor jag visserligen i Blekinge och det kanske är ett mycket sämre utbud häromkring, men ska man se det rent statistiskt borde jag besöka omkring 40 loppisar till under sommaren innan jag hittar något som förhoppningsvis är lite extra ordinärt :P 
 
 
"I see... In other words, it's a hangout for losers."
 
Laharl - Disgea: Hour of Darkness
 
 

Recension - Mario & Luigi: Dream Team Bros

Publicerad 2013-07-19 23:59:00 i Recensioner och Recensionsexemplar,

Nu kan ni läsa min recension på Mario & Luigi: Dream Team Bros på Gameelite.se :)
Som förord får jag ju säga att det för dem som redan har en 3DS nästan är ett måste att köpa spelet, speciellt om man gillar övriga titlar i serien. Det är förmodligen en av de mest nytänkande delarna i serien.
 
 
"Mario! Do something super!"
 
Bowser - Mario & Luigi: Superstar Saga
 

Angry Video Game Nerd

Publicerad 2013-07-18 16:01:00 i Allmänt, Youtube-tips,

Som jag några gånger tidigare tjatat om så finns det mycket kul på Youtube, The Completionist, Did You Know Gaming och så vidare. En del är rena inspirationskällor och en del är helt enkelt bara väldigt roliga. Angry Video Game Nerd är i just det anseendet ett riktigt bra exempel, med sina sjukt "arga recensioner" och extrema svordomar är han enligt mitt tycke en av de roligaste människorna på Youtube. 
 
Det är förmodligen den absolut första tv-spels-relaterade kanalen på Youtube som jag uppmärksammade och fortfarande en av de roligaste. Jag är förmodligen inte ensam om att tycka så, då James Rolfe - skapare av showen - kunnat ta det hela till nästa steg. Han är för tillfället är i full gång med utvecklandet av både en film och ett tv-spel som utgår från AVGN:s universum
 
Nya avsnitt kommer därför inte så ofta nu, men det ligger dock en hel uppsjö av äldre AVGN-avsnitt på kanalen "Cinemassacre" som man absolut borde ta en titt på om man inte gjort det tidigare. Och varför inte börja med en av de avsnitten jag själv först tittade på:
 
(Bered er på svordomar som ni aldrig upplevt dem tidigare :P)
 
 "It's easier to do a handstand while taking a shit."
 
Angry Video Game Nerd - Testing Power Glove
 
 

Metal Gear

Publicerad 2013-07-17 14:32:00 i Retro, Spelsamling,

För ett par dagar sedan hade jag äran att springa på Metal Gear till NES i förpackning för ett vettigt pris. Jag är fortfarande väldigt exalterad över detta :)
 
Det är det första spelet som Hideo Kojima designat och anses vara "förfadern" till stealth-game-genren. Spelet utvecklades först till en dator/konsol vid namn MSX2 i Japan, men blev senare portad till NES, MS-DOS och C64. Spelet har sedan dess hunnit gästa som en upplåsbar bonus i flera av de senare spelen i serien.
 
Handlingen i spelet kretsar kring militärbasen Outer Heaven i Afrika som blir attackerad av terrorister. Organisationen FOXHOUND skickar in Grey Fox för att lösa situationen, men tappar snabbt kontakten med honom och nybörjaren Solid Snake får istället rycka in. Det är alltså första gången man som spelare får anta rollen som Solid Snake, men även lära känna andra återkommande karaktärer som Grey Fox och Big Boss.
 
Spelet mottogs väldigt väl och gjorde sig förtjänt av den 104 platsen i Nintendo Powers top 200 NES-spel. Spelet lyckades tillräckligt bra för att förtjäna en uppföljare på NES och så småningom flera uppföljare på Ps2, PsP och Ps3.
 
Detta är en av de bästa spelserierna någonsin enligt min mening, känns väldigt bra att äntligen ha första spelet i min ägo :)
 
"Life isn't just about passing on your genes. We can leave behind much more than just DNA. Through speech, music, literature and movies...what we've seen, heard, felt...anger, joy and sorrow...these are the things I will pass on. That's what I live for. We need to pass the torch, and let our children read our messy and sad history by its light.We have all the magic of the digital age to do that with. The human race will probably come to an end some time, and new species may rule over this planet. Earth may not be forever, but we still have the responsibility to leave what traces of life we can. Building the future and keeping the past alive are one and the same thing."
 
Solid Snake - Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
 
 

Teknik är underbart :)

Publicerad 2013-07-16 17:45:00 i

Ja teknik är verkligen underbart, för utan teknik hade vi inte haft spel och ett liv utan spel hade inte jag vilja ha. Just därför borde vi som spelintresserade människor uppmärksamma alla framsteg som sker inom teknikens värld, dels för att teknik tillåter oss människor att göra saker vi tidigare inte kunde, men också för att det i slutändan kanske gynnar spelindustrin ;)
 
Tekniken tar oss ständigt framåt och vi tar ständigt tekniken framåt. En av de senaste exemplena på detta är elbilarna som sakta men säkert tar sig in på marknaden, trots protester från bilfanatiker och världens alla olje-shejkar. Senaste tillskottet, Tesla Model S, tror jag dock har förmåga att imponera även de mest bakåtsträvande typerna inom bilindustrin:  
 
 
 
"A man chooses; a slave obeys!"
 
Andrew Ryan - Bioshock
 

Did You Know Gaming?

Publicerad 2013-07-15 18:53:00 i Allmänt, Youtube-tips,

Är det något som jag tycker är jäkligt kul med många av de spelserier som uppkom under 80-talet och som än idag lever kvar så är det all smaskig historia och onödig fakta som de har att erbjuda. Rykten om planerade releaser som inte blivit av, rykten om bortklippta sektioner ur befintliga releaser och spel som planerats för en specifik konsol men slutat på någon helt annan plattform, och så vidare, är sådant som konstigt nog är väldigt intressant att veta om sina favoritspel.
 
Orkar man inte leta upp denna typen av information finns det en ruskigt bra kanal på Youtube som spel för spel går igenom all tänkbar bakgrundshistoria om många av de största serierna och titlarna inom industrin. Kanalen heter "Did you Know Gaming" och här är en av de senaste upplaggda klippen:
 
 
"Did you know you can donate one or all of your vital organs to the Aperture Science Self-Esteem Fund for Girls? It's true!"
 
GLaDOS - Portal
 

Heavy Rain - Tankar och tycken

Publicerad 2013-07-14 19:52:00 i Allmänt,

För ett par veckor sedan skrev jag att jag tidigare inte tagit mig an speciellt många exklusiva titlar på Ps3 och att jag bestämt mig för att börja med ett av de spel som jag själv tycker sticker ut mest ur mängden. Heavy Rain stod högst upp på listan, så mellan alla recensioner och sommarbestyr har jag nu äntligen hunnit spela färdigt spelet.
Heavy Rain spelas som bekant på ett väldigt udda vis och kretsar framförallt kring handling, problemlösande och "detektivarbete", men framförs också på ett väldigt filmlikt vis. Det enda spelet som kan jämföras är utvecklarna Quantic Dreams föregående titel - Fahrenheit. Kameran är låst i specifika vinklar och styrning av karaktärerna kan liknas vid hur man styr i Alone-In-The-Dark-spelen och de tidigare Resident-Evil-spelen, med undantag för hur man interagerar med omgivningen.
 
Sättet man interagerar med omgivning och specifika föremål på kändes till en början lite klumpigt, men blev efter några minuter rätt lättbegripligt. Det som däremot många gånger motarbetade var just styrningen av karaktärerna, man känner sig väldigt begränsad med låsta kameravinklar. Bortser man från styrningen av karaktärerna så är kontrollen väldigt lättbegriplig med alla vridningar och vändningar på joystick och skakningar med kontrollen. Det är till och med så att man tackvare kontrollupplägget känner att man faktiskt bidrar med något under alla de quicktime events spelet har att erbjuda.
 
Något jag däremot inte blev speciellt imponerad av var lip-syncen, för ett spel som baseras helt och hållet på berättelsen var den urdålig på många ställen. Dock inte så dålig att den fick mig att tröttna. I övrigt var röstskådespeleriet något som för det mesta kändes relativt övertygande, med undantag för en del av huvudkaraktärens insatser och en del av de stycken som skådespelades av barn. Musik och ljudeffekter var och andra sidan det som fick mig att sitta som fastklistrad. Musiken ligger på precis rätt våglängd och passar alldeles utmärkt till den dystra berättelsen.  
 
När  det kommer till storyn spelet i övrigt presenterar kan jag inte heller klaga, man har från början ett tydligt slutmål och kämpar mot twists i alla riktningar för att ta sig dit. Inte bara twists som rent gameplay-mässigt förvirrar och krånglar till det, utan som även på ett mentalt plan förvillar, på ett positivt vis. Man blir ständigt tvingad att tänka om, fundera över om man är på rätt spår och om man borde testa annorlunda approacher. Man känner sig många gånger som en riktig detektiv och många gånger som en riktig idiot för att ha missat till synes uppenbara ledtrådar.
 
Jag blev trots mycket "Hype" kring spelet väldigt positivt överaskad och tänker absolut spela igenom detta mer än en gång, speciellt med tanke på att det finns flera olika slut på berättelsen :)
 
 
" I think it is you who misunderstood, honey. I'm tired of wasting my time. It's now or never, and I never take never for an answer."
 

Paco Mendez - Heavy Rain
 
 

Gammal är äldst ;)

Publicerad 2013-07-13 20:47:00 i Retro, Spelsamling,

Game & Watch är en/ett konsol/spel som jag tyvärr inte fick möjlighet att sätta tänderna i som liten. Först och främst var jag inte ens född när dessa spel äntrade marknaden här i norden och när jag väl var tillräckligt gammal för att spela hade Game & Watch mer eller mindre redan blivit retro.
 
Företaget Nintendo (som lanserade konsolen/spelen) har funnits i många herrans år, men Game & Watch var den produkt som gav dem det stora genombrott som gjorde dem till det de är idag. Gunpei Yokoi, som designade Game & Watch, fick idén till konsolen på resande fot då han fick syn på andra resande affärsmän som kladdade på sina miniräknare för att fördriva tid.
 
Enkelt formulerat var Game & Watch en konsol - stor som en miniräknare - som innehöll ett enda spel, samt en klocka. Konsolen såldes i flera olika färger och former, varje model innehållande olika spel. Totalt såldes det mellan 40 - 45 miljoner exemplar av de 59 olika konsolerna.    
 
Med vetskapen om att Nintendo mer eller mindre gjorde global debut med just Game & Watch och på sitt eget vis samtidigt öppnade portarna för bärbara spel kan man säga att det känns väldigt häftigt att äga en av dessa godbitar i dagens läge :)
Det som dessutom gör denna lilla pryl lite extra speciell för mig är att jag fått den av min kära sambo. Det är inte bara en av de äldsta prylarna i samlingen, utan även en av de mest värdefulla, ur fler än ett perspektiv för min del.
 
Jag vill självklart även här samla alla olika modeller i kartong, men det är svårt att hitta och rätt så dyrt :S
 
 
"What is a man? A miserable little pile of secrets.”
 
 
Dracula - Castlevania: Symphony of the Night
 

Fans vill ha tillbaks "gamla" XboxOne !?

Publicerad 2013-07-12 15:54:00 i Nyheter,

Ja tydligen så finns det människor som anser att XboxOne var bättre som den var innan Microsoft bestämde sig för att göra sin helomvänding. David Fontenot har skapat en petition för insamling av namn på en hemsida, change.org, där han öppet ber Microsoft om att få tillbaks den XboxOne vi från början blev lovade.
 
Granskar man det skaparen av petitionen har skrivit förstår man dock vad han menar. Det finns en hel del vettiga funktioner som vi nu efter Microsofts helomvändning blir utan och som man kanske skulle kunna implementera utan alla andra krångliga regler kring köpa/sälja begagnat osv. 
 
 
"Fortunately we have a product for people who aren't able to get some form of connectivity, it's called Xbox 360."
 
Don Mattrick - E3 2013
 

Recensionsexemplar - Mario & Luigi: Dream Team Bros

Publicerad 2013-07-11 21:41:00 i Recensioner och Recensionsexemplar,

 Mario & Luigi: Dream Team Bros ser ut att vara en av de flummigaste skapelserna bland "Mario-rpg-spelen", men ser samtidigt också jäkligt roligt ut. Precis som i alla andra Mario & Luigi-spel ska man även denna gång guida de båda rörmokarbröderna genom alla möjliga sorters upptåg. Den enda skillnaden är att det denna gången verkar vara mycket mer tyngd på Luigi.
 
Det är ändå enligt Nintendo Luigis år, så det passar sig bra att se den längre brodern i rampljuset även här. Men det som kanske passar ännu bättre är att spelet är till Nintendo 3DS och därför låter mig åtnjuta det fina vädret under genomspelningen :D
 
 
"Red and green... I feel like I know these two from somewhere... weird..."
 
Rookie - Mario & Luigi: Superstar Saga
 

Jet Force Gemini

Publicerad 2013-07-10 20:41:00 i Retro, Spelsamling,

NU är det dags att presentera ett nytt spel i samlingen, denna gången en "stand-alone-titel" som inte tillhör någon serie, men som tillhör en av de många rariteter (:P) som Rare förgyllt Nintendos konsoler med. Nämligen Jet Force Gemini.
 
Jet Force Gemini anses vara en av de mest originella titlarna i N64:ans bibliotek men samtidigt en av de sämsta Rare-spelen till konsolen. Spelet blev väl mottaget världen över men inte lika väl som Rares tidigare spel, Banjo Kazooie och Golden Eye.
 
Handlingen i spelet kretsar kring tre karaktärer, Juno, Vela och Lupus, som tillsammans tvingas fly från spelets antagonist, Mizar, under ett gigantiskt anfall mot deras rymdflotta. Handlingen är inget revolutionerande men det spelet däremot hissades för var ljud, grafik och level-design. Det dissades och andra sidan för en hel del monotont och långdraget samlande.
 
Jet Force Gemini var en relativt sen release på N64:an och släpptes här i Sverige inte förrän i november 1999. Om detta i kombination med allt brus kring kommande konsol-generation (Gamecube, Ps2, Xbox) var orsaken till att spelet inte blev en så stor hitt som Nintendo och Rare hoppades låter jag vara osagt, men planer på en uppföljare skrotades då spelet inte sålde mer än omkring en miljon kopior.
 
Detta är ett spel som jag själv önskar att jag hade upplevt under N64:ans storhetsdagar, men som jag på grund av min ålder inte hade råd att köpa innan de nya konsollerna befann sig på marknaden. Även om jag lyckades uppleva en del av det Jet Force Gemini hade att erbjuda genom vänner på den tiden så kan jag inte säga att jag fick tillräckligt mycket tid med detta spelet som liten. Jag antar att det är bättre sent än aldrig :)
 
 
"Many tricks are up my sleeve, to save yourself you'd better leave!"
 
Gruntilda - Banjo Kazooie
 

Grym ny trailer på GTA V :)

Publicerad 2013-07-09 19:54:00 i Allmänt,

Äntligen får vi se lite Gameplay från Rockstars kommande stortitel GTA V. Kan ju säga att det ser riktigt lovande ut och trots att jag inte spelat igenom mer än ett par av de tidigare spelen så blir jag övertygad om att detta blir ett måste under kommande året :) 
 
 
 
"So you're in, big guy? Or are we gonna have to kill ya?"
 
Gordon Sargent - GTA IV
 

ZombiU var inte lönsamt !

Publicerad 2013-07-08 19:46:00 i Nyheter,

Vilket egentligen inte är ett dugg förvånande då spelet är exklusivt till Nintendos senaste plattform, WiiU, och plattformen hittills inte sålt mer än 3 till 3,5 miljoner enheter. Det kanske låter mycket men är faktiskt rätt så dåligt för en konsol som bara varit ute i 9 månader. Om man jämför med Ps3 som är en 7 år gammal konsol och som bara under 2013 (7månader) sålt omkring 4 miljoner så förstår man att det inte går så bra för WiiU och ZombiU.
Spelet har sålt omkring en halv miljon kopior och Ubisoft bekräftar att det utifrån dagsläget inte är någon uppföljare på gång, vilket man självklart kan förstå. Personligen tycker jag det är väldigt synd, för ZombiU är ett riktigt bra Zombie-lir med grym närvarokänsla och sjukt mycket utmaning. Spelet är kanske lite oslipat, men inget som en uppföljare inte kunnat förbättra.
 
Vill ni läsa mer om Ubisofts uttalanden hittar ni det här och om ni vill läsa min recension på spelet finner ni den här :)
 
 
"You wouldn't be dead if you had listened to me"
 
The Prepper - ZombiU
 

Recension - Painkiller: Hell & Damnation

Publicerad 2013-07-07 23:25:00 i Recensioner och Recensionsexemplar,

 Herregud vad det känns hopplöst att skriva när man inte hittar någon inspiration. Jag tyckte Remember Me var för medelmåttigt för att väcka några direkta tankar som skulle kunna bidra till en vettig recension, men Painkiller var verkligen medelmåttornas medelmåtta. Spelet var så oinspirerande att jag till och med kände mig lite deppig ett tag. Jag menar, till och med bilden ovan får en att känna sig lite blå. (Ha...Ha...Ha :P) 
 
Nåja, det var i alla fall rätt så kul att skriva när jag väl kom igång, även om det inte blev ett perfekt sluresultat. Recensionen hittar ni även denna gång på Gameelite.se. :)
 
 
"Death will not be your end. Your soul will burn in hell forever!"
 
Dr. Malcolm Betruger - Doom III
 

Playstation 4 och The Playroom !?

Publicerad 2013-07-06 23:17:00 i Allmänt,

Playstation 4 är sedan tidigare bekräftad att lanseras med Playstation eye som ett valbart tillbehör och inte som en bundle. Trots detta kommer Playstation 4 på releasedagen att släppas med en samling minispel speciellt avsedda för Playstation eye.
 
Denna samling minispel kallas för The Playroom och kommer alltså att medfölja varje Ps4-konsol. Minispelen är skapta för att demonstrera hur den nya kameran och kontrollen fungerar. Såhär kommer det att se ut:
 
 
"Please note that we have added a consequence for failure. Any contact with the chamber floor will result in an "unsatisfactory" mark on your official testing record, followed by death. Good luck!"
 
GLaDOS - Portal
 

Smash Bros <3

Publicerad 2013-07-05 19:20:00 i Allmänt,

Är det någon spelserie som jag aldrig någonsin kommer tröttna på så är det Super Smash Bros. Alla spel i serien har jag sedan första anblick suttit som klistrad vid i så många timmar under så många omgångar att det för mig är omöjligt att svara på hur mycket tid jag lagt på denna ständigt växande spelserie.
 
Det är ett fightingspel som inte bara alla mina barndomsfavoriter gästar i, utan även ett spel som låter en få bekanta sig med varenda en av dem. Inte bara genom att styra och hoppa omkring med dem, utan även genom att läsa deras historia, lära sig om deras uppkomst, lyssna på deras speciellt komponerade musikstycken och framförallt mäta deras styrka mot andra barndomsfavoriter.
Smash-Bros-serien innehåller allt en Nintendo-fantast kan tänka sig och lite till. Den bjuder på nostalgi, intressant fakta och brutala fighter mellan en hel uppsjö av gamla Nintendo-karaktärer, som alla någon gång under sin barndom lärt känna. Allt detta kan göras på gränslöst många olika vis med gränslöst många alternativa spelstilar och valmöjligheter.
 
Vilket också är en av de stora anledningarna till att jag faktiskt tycker att Nintendo lockade mest under årets E3. Detta och att Nintendo faktiskt riktar sig främst till sina fans. Nintendo har nu dessutom påbörjat nya uppdateringar på deras officiella Smash-Bros-Sida för att sakta men säkert bygga upp förväntningarna inför det kommande spelet på 3DS och WiiU. Sidan uppdateras varje veckodag med nya bilder och mer information fram tills dess att spelet släpps. Länken till hemsidan finner ni Här.
 
 
"FAAALCOOONNN... PUUUNCH!!!"
 
Captain Falcon - Smash Bros
 

Jämför Ps4, XboxOne och WiiU

Publicerad 2013-07-04 23:04:00 i Allmänt,

Om man har svårt att bestämma sig för vilken konsol man ska köpa till hösten kan man besöka IGN för att få lite mer kött på benen. Deras numera enorma lista på för och nackdelar kring de två kommande konsolerna -  Ps4 / X1 - och den redan befintliga - WiiU - har allt man behöver veta om de tre jättarnas nya hårdvara.
 
Själv försöker jag ta reda på vilket företag man kan lita på mest och vilken konsol som är mest framtidssäker. WiiU:n är visserligen redan införskaffad och därmed det enda företag man verkligen kan lita på redan säkrat. Frågan är helt enkelt vilken andra konsol man till en början bör komplettera med. Förr eller senare borde man kanske äga alla tre, man vill ju inte missa något, men antar att jag hinner vela ett tag till innan jag bestämmer mig :)
 
 
"Shadow and Light are two sides of the same coin, one cannot exist without the other."
 
Princess Zelda - The Legend of Zelda: Twilight Princess
 

Retro FTW !

Publicerad 2013-07-03 20:08:00 i Retro,

Det är något speciellt med retrospel, inte nödvändigtvis bara för att man minns dem sedan barndomen, utan även för att spelkassetter, kartonger, förpackningar och skivor från förr har en viss charm. Man ser när en spelkassett kommer från 70-talet eller 90-talet, det syns på former, färger och omslag. Kanske främst för att de numera ser slitna ut, men också för att de påminner om respektive tidsepok på sitt eget lilla vis.
 
Sedan finns det förstås en del historia kring varje pryl för den som är intresserad. Personligen är det nog spelen som lämnat störst avtryck och förändrat spelindustrin mest som gör mig intresserad. Det är förmodligen därför jag valt att samla på just de serier jag idag samlar på, vilket också är varför jag köpt nedanstående spel de senaste dagarna :)
 
Jag skulle vilja kalla detta för Metal Gear Solid 1, men det finns faktiskt två spel på NES som släppts innan detta. De två spelen lyckades jag tyvärr inte att få tag på denna gången.
 
Även om Resident Evil till en början var menat som en remake på Capcoms "Sweet Home" och i slutändan hämtade mycket inspiration från "Alone In The Dark", så är detta första spelet i Resident-evil-serien.
 
 Zone of The Enders räknas knappt som Retro, men det är en riktigt grym spelserie :)
 
Jag har redan en komplett Metroid-samling, men det skadar inte att köpa kopior i bättre skick. I övrigt är kanske inte Advance-porten på Metroid 1 heller riktigt retro, men den tillhör trots allt en av de äldsta serierna genom tiderna. 
 
Vad är väl en spelsamling utan gamla fina speltidningar? Jag är nästan färdig med samlingen av Nintendo-magasin (saknar 15 tidningar) och har därför även börjat på samlingen på Club Nintendo.
 
Det är dock en hel del nummer av SuperPlay som saknas. Ändå har jag i dagsläget nästan hundra stycken...
 
Här är allt från ovanstående bilder samlat, plus Super Nintendot och Ninja Gaiden till Nintendo DS som jag också nyligen införskaffat.
 
 
"Wishes can come true. But not if you just wait for miracles. Miracles are things we make for ourselves. Here, and now."
 
Oerba Dia Vanille - Final Fantasy XIII
 

Goa youtube-gubbar :)

Publicerad 2013-07-01 18:49:00 i Allmänt, Youtube-tips,

Idag är jag som bekant i Göteborg i jakt på nya äventyr. Trots det är det svårt att låta bli youtube och annat skoj på mobilen, speciellt när allt är så lättillgängligt som det är.
 
Något som dock är värt att lägga tid på när det kommer till youtube, även när man är på resande fot, är grabbarna på youtubekanalen ThatOneVideoGamer.
 
Jag har i ett tidigare inlägg nämnt Jirard som leder showen och att han är en grymt bra inspirationskälla till allt som rör tv-spel. En mer passionerad människa får man nog leta efter :)
 
Deras senaste klipp kretsar kring Indie-spelet CaveStory och är inte bara roligt utan även rätt så intressant.

Ni hittar deras senaste klipp här:

 

“Congratulation. This story is happy end. Thank you.”

End Game text - Ghosts 'N Goblins

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela