Metroid Prime

Publicerad 2013-09-08 16:58:00 i Retro, Spelsamling,

Det är svårt att hitta ett spel som man som liten var mer splittrad kring än just Metroid Prime. Efter att ha väntat i nästan tio år fick vi som spelare se både Metroid Prime och Metroid Fusion inom loppet av ett år. Man hade inte ha hört ett knyst om den högt prisade Metroid-serien på flera år och fick plötsligt tillgång till två spel på en gång, varav ett som utvecklats av en för många okänd studio. Inte nog med att det skulle kosta mycket pengar att köpa båda spelen på en gång, utan man var dessutom livrädd för att den nya studion inte skulle hålla måttet.
Men trots all tveksamhet och skepsism man lyckades framkalla efter varje nyhet kring de två uppkommande titlarna fanns det ändå något slags hopp och tillit till det företag som under hela ens barndom levererat så många underbara spel. Med Retro Studios som utvecklare fanns det förstås fortfarande en del att frukta, men efter att ha spelat igenom Metroid Fusion och fått mersmak av allt det Metroid-serien hade att erbjuda kunde man inte annat än längta efter dess stationära motsvarighet. 
Metroid Prime blev Metroid-seriens första steg in i den 3-dimensionella världen,och vilket jättekliv det blev. Efter både min egen och världens alla journalisters skepsism kring den first-person-betonade delen, i kombination med den relativt okända inyrda utvecklaren, fick man redan efter prologen så snällt erkänna att Nintendo och Retro Studios verkligen inte hade legat på latsidan under utvecklingen av denna briljanta titel. 
 
Visst hade man med ett förstapersonsperspektiv att göra när det kom till kameraperspektiv, men mycket mer likhet än så var det inte mellan en förstapersonsskjutare och Metroid Prime. Både kontroll och känsla var perfekt anpassade efter Metroid-seriens distinkta atmosfär, samt enkelt sammanflätat med en hel uppsjö av bakgrundsfakta och story kring  planeten, Samus, Chozos, Rymdpiraterna och Metroidernas samband. All story var dessutom valbar att ta del av, då de djupare delarna av stoyn förtäljdes genom att skanna och läsa bakgrundsfakta om diverse varleser, saker och platser som man under spelets gång stötte på.
Story-enligt hamnar Metroid Prime mitt emellan det första och det andra Metroid-spelet (Metroid och Metroid II: Return of Samus), men är å andra sidan det femte spelet i serien. Metroid Prime släpptes i Mars 2003 här i Europa, alltså bara ett par månader efter Metroid Fusion. Metroid Prime fick nästan perfekta betyg av alla speltidningar, har i dagsläget ett genomsnittligt betyg på 97% och anses vara ett av de bästa spelen till Nintendo Gamecube. Det såldes under första veckan i ca 250 000 exemplar bara i Nord Amerika och har totalt sålts i ca 3 miljoner exemplar worldwide.
 
Personligen är detta en av mina absoluta ögonstenar, jag fullkomligt älskar Metroid-serien, men hade jag fått välja två spel ur serien så hade det varit Metroid Prime och Super Metroid. Super Metroid hamnar dock högst upp på listan :) Men den totala glädje jag upplevde under tiden jag spelade igenom detta spelet de två första gångerna ligger nog inte långt ifrån den glädje jag känner inför Super Metroid. En solklar tio-poängare : D
 
 
"The cosmos. In the vast universe, the history of humanity is but a flash of light from a lone star. The light of a single person should be lost in space and time. But among the stars, there is one light that burns brighter than all others: the light of Samus Aran. Her battles extend beyond her life and etch themselves into history. Here, another chapter of that history will be written."
 
Narrator - Metroid Prime
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela